Riadah Weekand - Bukit Layang-Layang Pasir Gudang Johor

Seronok anak³ hari ni...sebelum pergi sekolah..papa dah janji..balik je sekolah nanti kita pergi jalan² yer...amboiiii...

Dengar je papa kata gitu..kemain seronoklah diaorang...al maklumlah bukan senang papa nak cuti hari ahad ni...susahhhhh lahhh sangat...so bila dah cuti² ni maka...anak³ surelah tak lepaskan peluang keemasan kan...mak budak pun suka..

Kitaorang mmg cadang nak ke pasir gudang...sebabnya ada perkara yg nak di settelkan kat sana...

so alang² dah ada area sana kan...menyinggah lah kat bukit layang² tu...

Bukit layang² tu popular tau..iyerlah selalu kalau pesta layang² tiap² tahun kat situ lah pun...

Kalau nak tengok bermacam² bentuk layang² dan WAU...haaa datanglah time pesta tu berlangsung...memang meriah sakan...

Masuk je entrance taman tu dah boleh nampak orang jual layang²..dan segala macam mainan budak² mcm bubble tulah...hemmm bebudak kan...mana lah boleh tengok semua tu...haaa...layankan jelah...hihihi

jomlah layan gambar je yer....


Ni baru sampai ni...taapi dah shopping layang² dulu sebelum masuk....


Leka Syi'fa sorang²..tah apa yg di pandangnya syok sangat ler tu..mama pangil pun dia buat dekk je...😜😜



Alahhhh...kasi can lah sesekali mama pulak nak selfie...hihihi....


Jauh tu diaorang main haaa....sampai ke hujung bukit tu diaorang pergi...

 Tah apa lah yang tak kena tu...serius betul muka ica tu...hahaha


Berusaha sungguh papa memasang layang² tu...anak³ sabor menanti...


Ni anak ke bapanya yang main...kih...kih..kih...

layan jelah...janji memasing enjoy...bukan senang kitaorang nak together weekand² ni tau...kitaorang kan PJJ husband n Wife...makanya bila ada waktu terluang tu..memang sunguh² manfaatkan sebaik mungkin...

SIMILAR POSTS

Cara Cheta Hilangkan Mengantuk Di Kala Driving

Korang kalau driving kan...apa usaha yg korang buat untuk hilangkan mengantuk???...tak pun menghilangkan kebosanan di kala semua penumpang lain ni syok berdengkur² kat belakang nun...

Stress je rasakan..bila dengor dengkuran yg maha hebatnya dari orang sebelah n anak² pun dah senyap sunyi kat belakang nun...

Memang ler...time anak² dah tido tu kita boleh lebih fokus kan..tapi masalahnya kita ke bosanan lah pulak...co pilot dah tido...al maklumlah dah penat drive kan....

Ehhh...tadi masa husband drive ko yang berdengkur tak hingat...
Ini cerita throwback lah kiranya nikan time raya tu ari...kan ke kami balik kampung opah kat perak..

12am malam raya pertama kitaorang start memulakan perjalanan...haaa...giler tak giler...hahahaha...

Ehhh..alang² cerita pasal raya ni kan...nak tepek seketul dualah gambor raya...korang jangan marah ekk...hihihi...jom layan gambar raya dulu...


Percaya tak..nilah gambar family pertama yang lengkap sejak 8 tahun mendirikan rumah tangga ni...sadis kan...Mr Hubby tu dia tak suka bergambar...so agak susah lah nak di ajak bergambar mcm ni...


Kitaorang raya tahun ni beraya kat sg telor...petang raya kitaorang dah sampai sana...tidur sana lah apalagi...riuh malam raya...al maklumlah dayah sefamily pun tidur umah mak sekali...so apa lagi manghavockan malam raya di rumah mak abah...hihihi....


Kitaorang datang petang² tengok lemang dan ketupat siap masak dah...wahhhh cepatnya...kan...kitaorang bukan tak nak datang awal...paginya tu Cheta kena tolong dulu mak Cheta memasak kan...dah siap semua barulah bergerak ke Sg Telor...



Haaa...tu dia..barulah raya kan....suasana kampung sungguh...best tau...

Ehhhh...panjang beno dah intronya ni....

Back pada story asal tadi...Haaa..Cheta ni kalau drive sensorang..yang paling² kena ada...
1) jajan ke kerepek ke kan....kena mengunyah utk hilangkan mengantuk tu....dah tau kerepek kan..apatah lagi kerepek pisang ni...hadoiiiii...memang susah ler nak stopp...giler mengunyah je kejenya....


sedap tau kerepek pisang ni...ranggup nipis...wallah...nikmat oiii...

2) Radio...uihhh ni wajib gak...sesambil mengunyah tu sambil² test suara...melalak ler sorang²..lantak ler suara sedap ke tak sedap...hihihi...penumpang sila pekakkan telinga...

3) Air super power ni oiii....minum ni je insyaAllah...terbuntang mata ko...boleh buat sejuk atau panas...nak lagi sedap campur honey n lemon sikit...perghhhh terangkat abis tu...

pssst- teh ni kalau konsisten minum ko boleh dpt berat badan ideal tu...



haaa...tu dia itu cara Cheta utk hilangkan mengantuk dan kebosanan di kala driving tau..cara korang macamana pulak...

bahaya tau drive masa mengantuk ni...banyak kan dah kemalangan terjadi gara² driver terlelap...

agak² mengantuk tu...cari tempat stop dulu...rehatkan badan tido ke...agak² badan dah segar barulah sambung perjalanan tu...jangan di paksa mata tu taau.....

Ingat² lah orang tersayang...





Kulit Tangan Kering Dan Mengelupas




Cheta dapat call dari Prospek yang ada masalah eczema pada tangan... katanya kulit kering.. mengelupas.. especially bila lepas basuh pinggan..
.
.
kadang tu jadi terlampau kering, dan gatal yang amat... bila garu² sampai tak sedar berdarah... (yeahhh... i know the feeling)..
.
.

Ni nak cite sikitlah, orang² spesis kami ni kan.. kalau bab mengaru tu.. memang awal² tu ada rasa takut tau... but ada 1 ketika tu... ko akan rasa.. makin garu makin sedap... makin garu makin nikmat... perghhhh... end up ko akan nampak skin tu dah berdarah... πŸ€£πŸ€£πŸ€£πŸ€£... tak sedo...
.
.
Kalau Mr hubby ku selalu kata.. mengaru macam nak koyak kulit tu... πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†... hadoiii...
bila dah berdarah tu puas rasa hati... hahahhaha... pastu tanggung ler sendiri.. pedihhh ooo.. πŸ˜­πŸ˜­
.
.
Buat Prospek tadi tu Cheta terangkan ikit pengalaman lah.. dah pompuan cam kita ni.. memang tak sudah ngan keje dapo kan... tangan memang memanjang kena air...
.
.
So kena changelah punca tu... highlight di sini DISH WASH tu.. Cheta memang tak boleh sangat pakai sabun basuh pinggan yg biasa tu... akan terjadi kulit mengelupas, rasa panas, kering endup gatal² dan berdarah..
.
.
Jadinya Cheta tukar pada DISH WASH shaklee... ehh Shaklee ada DISH WASH ke...
.
.
Haisshhh.. maaf kan Cheta selama ni tak pernah cerita pasal DISH WASH shaklee kan.. huhu....
.
.

Sebarang Pertanyaan boleh hubungi Cheta yer; tekan je gambar di bawah untuk direct wassap.


Cheta +6012.7555.470
ID Shaklee : 1081587



SIMILAR POSTS

Hari Potensi Tadika Kemas Peringkat Johor 2017

Throw back event anak² yangvberlangsung di STADIUM MUAR 23hb Julai 2017...pagi 22 hb tu pukul 930am kitaorang berkonvoi 4 kereta menuju ke Muar...

First time ni Cheta berkonvoi dengan cikgu² kakak ke Muar...al maklumlah Papa dah tak dapat cuti...

biasalah kan..kalau dah masuk projek Rapid Penggerang tu...jangan mimpilah nak senang² amik cuti....nak balik jumpa family seminggu sekali pun susah...😭😭😭😭

Kesian kat Papa kan...apa boleh buat cari rezeki kan..kena berkorban lah sikit...

Berjauhan dengan family mmg lah sedikit pedihh...rindu semuanya...tapi pepatah orang tua selalu berpesan..." bersusah² dahulu ...bersenang² kemudian"...

Maka bertabahlah yer....Gambar ni semua mama abadikan di sini..agar One day korang dah besar bolehlah baca balik blog mama ni tau..









SIMILAR POSTS

Part 1 Review Chalet Darul Aslah Melaka- UnPlanned Holiday

Yerrr..unplanned holiday...kitaorg mmg pasangan husband n wife yang agak giler² di samping terlampau suka sangat travel...
.
Tapi Mr Hubby memang agak susah untuk dapat cuti memandangkan kerjayanya yang sebegitu kan...
.
Cuti panjang yang start khamis 31hb Ogos iaitu hari merdeka, petang 30hb tu barulah confirm dapat cuti 4 hari....
.
Cheta dengar je 4 hari😱😱😱....giler ah kalau tak manfaatkan sebaiknya..mulalah sibuk malam tu dengan Mr Hubby, baru ler nak plan segala bagai..nak survey ke mana arah tujuan...hahahha...giler kan...

SIMILAR POSTS

Weekand Together -Zoo Johor

zoo johor


Bukannya mama tak bawak diaorang keluar...tapi org putih kata "not complete" kan...so nak happy² pun tak berapa nak best sangat.πŸ˜‚πŸ˜‚

Pagi tu sebelum pergi,dah jadi tugas mama untuk settelkan kain baju papa lah dulu...kang sakan berjalan,makanya papa pulang nanti bawak baju busuk semula hahahaha...so settelkan baju basuh dan keringkan terus kat dobi...sementara tunggu kering tu 24minit tau..lama uhuhu...

dalam kereta adalah adegan "membodek" oleh 3 princess yang bergeliga otak ni..😝😝..nak berjalan punya pasal kan...haaaa sanggup..picit pun picitlah janji dapat jalan..hahahha...

zoo johor

lepas settel bab baju...bila tanya ok nak kemana kita ni??..memasing diam fikir ler tu kan..😜😜..

Memula kata nak balik umah atok. mion...tapi di sebabkan minggu lepas baru balik..so suruh diaorang fikir lagi nk kemana...

Pastu diaorang kata..mama jom tengok rimau...ooo ok zoo ler tu..haaa ah ek..lama dah kita tak pergi zoo..dedulu je masa syifa kecik tak pandai jalan agi..ok set jomlah kita pergi yer nak...

Sampai je kat kawasan zoo...fuyoooo berderet kete parking sampai kawasan masjid pun penuh haaa...jenuh lah pusing nak cari parking...yelek juga...

Last² papa kata jom kita pergi hutan bandar dulu nak...kita main kat sana...bebudak follow je...suka memasing dapat berjalan.

Sampai hutan bandar pun parking susah...ramai otang..public holiday lah katakan
tapi alhamdullilah tak lama menunggu,ada juga dapat parking dekat dengan pintu masuk hutan bandar.

Masa memula masuk tu akan nampak kolam panjang banyak ikan² dalam tu..ada kecik ada besar...eishhh tak sempat nak amik gambar...sakan kejar syifa sebab dia punya excited nampak fish tu rasa macam dia nak masuk dalam kolam je...πŸ˜…πŸ˜…

belah kanan pulak ada aquarium besar untuk ikan² yang lebih besar..banyak juga  ikan dalam aquarium tu...melopong bebudak ni tengok ikan besar² tu...hihi..

Jalan je depan sikit ada kolam, nampak pulak orang main bot..dah ica ajak pulak naik..Naik tu 1 bot RM15 boleh ler pusing kolam tu..dalam 20 minit kalau tak silap dengar lah...jadinya kami ni mmenunggu lah giliran...hihi harap² diaorang ni tak mabuk lah kan..bukan apa nak bagi anak² tu pengalaman kan..bagi diaorang rasa..





Dah lepas naik bot tu berjalan lah kitaorang ni...hutan bandar ni sebenarnya ada tempat boleh mandi tau...tapi sengaja kitaorang tak nak ke situ..takut bebudak ni nak terjun dalam tu pulak nanti...hehehe...

so jalan pergi playground jelah..ada pulak tu playground baru..siap ada macam wall climbing haa...anak² apalagi...haaaa..panjat lah nak sepuas nya...



Sian Syifa tak boleh panjat tinggi²...so main kat bawah jelah yer sayang...hihihi...


Ica penakut...tengok muka dia tu berkerut..hihi


Inas relax je....


tengok tu selamba je si inas ni manjat


ikutkan hati papa tu nak juga manjat sekali tu..hahaha




bebudak lelaki memang ramai..aktiviti memanjat lah katakan..alah anak mama brutal kan...so kita buktikan gegirl juga boleh buat..kan..kan...


Jadilah Syifa dapat juga main...hehe



Kolam tempat kitaorang main bot tu....

Dah puas main situ..papa kata ehhh jom kita pergi zoo balik nak..mana tau orang tak ramai dah kan...

Maka bergerak lah kami ke zoo..ramai juga tapi tak lah seramai tadi kan..dapatlah parking dekat sikit dengan pintu masuk....

Masuk² je dapat tengok burung² dulu...cantik...burung merak, burung kakak tua,.

Masa kitaorang datang si. merak ni....ekornya tak kembang lagi tu...tapi dah agaknya rezeki lah kan tetiba si merak ni bukak ekornya...wahhhh..cantik tu...serius cantik siap goyang² kan lagi ekornya...


















Seronoklah melayan bebudak ni....as long as diaorang happy kami as a parents pun tumpang happy sama...

Ada lagi banyak entry travel yang tertunggak ni..uhuhuhu...doakan Cheta dapat abadikan satu persatu dalam blog ni yer...aaminn...

Pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia;

Cheta
HP:SMS/wasap 012 7555 470
ID Shaklee: 1081587
Kaw COD: Sekitar Bandar Pontian,Johor
Pos: Seluruh Malaysia.


SIMILAR POSTS